Direktlänk till inlägg 11 februari 2012

Lammstek med rotsaker i ugn

Av Jonas Fogelquist - 11 februari 2012 19:57

Välkommen till min nyskapde mat och dryckes blogg. Lamm och den delen som används är stek och ett av dem många sätten att tillaga den på är i ugn med ört kryddning som skall gnidas in. Till det serveras de lite nyttigare alternativet med rotfrukter i ugn med en marinad som blandes på före tillagning och slutningen en sås som tillredes av den skyn efter tillagning av lammet.


 


Lamm stek med rosmarin och ugns rotsaker och sås på sky

För 4 personer


Utrustning;

Stek termometer

2 st ungs säkra formar


Ingredienser;

1.5 - 2kg Lamm stek

6 Morötter

2-3 Stora plasterneckor

4 Lökar


Kryddning;

Peppar

Salt

Rosmarin

Olja (helst ekologisk)


Marinad;

Olja (helst ekologisk)

Chili/paprika pulver

Salt


Sås;

Sky

Svartpeppar

rosmarin

salt

Grädde


1. Det första som sker är att slå på ugnen på ca 200 grader och sen börja med kryddblandningen. Man blandar allt samman före man gnider in dem i köttet sen så pänslar man ut oljan och strör ut krydderna efter tycke och gnider in krydderna i köttet och sedan stoppar man in lammet i ugnen med en stek termometer i. Lammet är lätt rosa på ca 63 till 65 grader om man vill ha det genomstekt så rekomenderar jag att max ha den i till 70 grader.


 

2. När köttet kommit upp till 40 grader så är det dags att börja tillaga rotsakerna. Man börjar med att skalla och sedan skär man morötterna och plasternackan i 3 delar och sedan 3 till 4 mm skivor längs med rotsakerna. Sedan blandar man i Marinaden och rör om så alla rotsakerna blir kryddade, efter det så skala man  löken och skär halvor och strö på överst och sätter in i ugnen.


3. När köttet är  klart på 63 till 65 grader  så tar man ut köttet och låter det ligga och vila och då  börjar man att göra såsen på skyn från lammet och man låter rotsakerna var ainne ett tag till och man kan låta köttet vila i ca 10 till 15 minuter.


4. Du häller i skyn i en kastrull och tillsätter kryddorna och grädden och sedan rör du om under uppvärmning av såsen och börjar skära upp lammet i tunna skivor och tar ut rotsakerna ut ugnen. Sedan är det bara göra ett fint upplägg och servera.


 


Dryckes rekomendation;

Jag vill rekomendera ett röd vin som passar utmärkt till Lamm men även alla sorters nötkött. Namnet på röd viner är flat roof manor shiraz mourvedre och år gången är 2009 och det här rödvinets årgång är 2009. smaken på det här viner är en liten rökig smak men är även ett lite kryddat vin med inslag av rosmarin och det är ett mycket bra vin enligt mitt eget tycke, Systembolagets artnr; 2018


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jonas Fogelquist - 12 februari 2012 12:58


Tänkte lite så här att en lite nyttigare dessert vore någonting och framförallt för mig själv och vi äter alldeles för mycket sötsaker. Det är den slustasen man kan dra och att alla mår riktigt bra av att kunna göra en god efterrätt som kan tillfreds...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<<
Februari 2012
>>>

Latest

Kategorier


Skapa flashcards